Brut IPA är en ljus, frisk och torr öl som påminner om champagne. Humlen ger en fruktig karaktär med smak, citrus och tropiska frukter.
Detta är en ny ölstill utvecklat av Kim Sturdavant, brewmaster vid Social Kitchen and Brewery i San Fransico, USA. Söker du på nätet kommer du hitta beskrivningar av fenomenet. Och fler och fler omfamnar denna öl-typen som beskrivs som en snustorr "sparkling ale" som är ett resultat av enzymet Amyloglucosidase som omvandlar alla dom komplexa sockerkedjorna till förjäsningsbart socker och där med väldigt hög utjäsning.
I vårt ölkit följer det med 1 st 15 ml flaska med Amigase® Mega L (du kan läsa mer om denna produkten här. I och med att ölet blir så torrt har vi valt humle-typer som tillför fruktig smak och arom, för att balansera mot det torra. Beskan är måttlig.
Notera - en bi-effekt av att Amigase ger nära nog full utjäsning är att ölet blir att betrakta som ett "low-carb" öl.
Stil: Brut IPA
- ABV: ca 6,2%
- Förväntat OG: ca 1.047
- Förväntat FG: ca 1.000
- IBU: 33 - måttlig beska
- EBC: 7 - halmgul
Beräknat för 25 liter vört i jäskärlet
Innehåller 5,4 kg krossad malt:
- Extra Pale Pilsner Malt
- Vete malt
- Majs flingor
Humle:
Jäst:
- 2 paket Fermentis SafAle US-05
1 flaska: 15 ml AAmigase® Mega L
Tillvägagångsätt:
- Mäsktemperatur: 63°C i 60 minuter
- Koktid: 90 min
- Humlen tillsätts enligt beskrivningen på påsarna
- Jästemperatur: ca 20°C i 14 dagar.
Whirlpool humle tillsätts i vörten efter kok, när temperaturen är ca 90°C Stoppa kylningen, rör runt och vänta 20 min innan avkylningen fortsätter.
Mäskas och kokas som vanligt. På den 5:e dagen av jäsningen när jäsaktiviteten ser ut att gå mot slutet (SG brukar vanligtvis vara nere på 1.005 - 1.010 så tillsätts Amigase® Mega L och torrhumlen i jäskärlet. Detta kommer starta omvandlingen av dom komplexa sockerarterna och jäsningsaktiviteten kommer därför ta fart igen. Efter totalt ca 14 dagar kan du mätaSG som då sannolikt kommer ligga runt 1.000, och du kan flaska/fata ditt öl.
Tillsätt 6 gram socker per liter öl vid flaskning och kolsyrejäs vid 20-28°C i ca 14 dagar, sätt sedan flaskorna kallt. Använd ca halva sockermängden vi naturlig kolsyrejäsning på fat.
Länk till detaljerad beskrivning här.
Våra all-grain set med krossad malt är utvecklade och testade av oss och produceras i vår produktionsanläggning i Grimstad, Norge. Vi har kross, blandningsmaskiner och paketeringsmaskiner där vi producerar 60 ölkit per batch. All humle vägs enligt receptet och vakuumpackas i egna påsar så det bara är att klippa upp påsen och tillsätta humlen. Det följer också med torrjäst.