Öl från extrakt

Tillvägagångssätt för bryggning av öl från extraktkit.

 

Tillvägagångsättet är mestadels samma för alla extrakkit, men här har vi översatt tillverkarens egna bruksanvisningar.

 

Tillvägagångssätt för att göra Mangrove Jack´s extrakkit:
 

  1. Desinficera utrustningen (Jäshinken, lock, omrörningsked m.m.) före användning.  
     
  2. Öppna ölkitet, ta ut innehållet från den torra sidan och töm extraktet i jäshinken
     
  3. Tillsätt 3 liter kokande vatten + dextros i jäshinken. Rör runt tills allt har löst upp sig.
    Observera: normalt används 1 kg dextros, men läs beskrivningen för ölkitet.
     
  4. Fyll på med vatten tills du har 23 liter i jäshinken och rör noggrant. Temperaturen i jäshinken bör vara mellan 18-28°C. Tillsätt jästen och rör. 
     
  5. Fyll vatten i jäsröret och sätt fast det på locket. Lägg locket på jäshinken och se till att det blir tätt.
     
  6. Lått nu vörten stå och jäsa i jämn temperatur, lägre temeraturer kommer förlänga jästiden och under 15°C kan medföra att jäsningen avstannar. Jäsning vid högre temperatur än rekommenderat kan försämmra smaken på ölet.   
     
  7. Nästa steg beror på om om kitet innehåller extra påse med torrhumle eller inte.

    Om kitet INTE SKA torrhulmas: Efter 7 dagar när det slutat bubbla i jäsröret. Mät SG med en hydrometer. Om SG är högre än det angivna slutvärdet låter du ölet jäsa ett par dagar till och sen gör en ny mätning. När SG er samma är ölet färdigjäst. 

    Om kitet SKA torrhumlas: Efter 7 dagar mät SG med en hydrometer. Kolla om SG är 1.020 (för dextros) eller 1.025 (för Pure Malt Enhancer) om SG är högre än angivet, låt ölet stå ett par dagar till gör sedan en ny mätning. När önskat SG är nått kan torrhumlen tillsättas. OBS! rör inte runt i ölet. Lägg på locket och låt jäsa ytterligare 2-3 dagar, tills det slutat bubbla i jäsröret. Mät igen med hydrometer och kolla som slutvärdet för SG är uppnått. SG-slutvärden hittar du här. Om Sg fortfarande skulle vara för högt. låt stå ett par dagar till. 
     
  8. Rengör och desinficera flaskor. Använd en desinficerad hävert eller annan flaskfyllare till att fylla flaskorna med öl. 
     
  9. Fyll flaskorna men sluta ca 3-4 cm från mynningen. Tillsätt 1 carbonation drop eller ca ½ tesked socker i varje flaska. 
     
  10. Sätt på en desinficerad kapsyl. Låt flaskorna stå 5 dagar i rumstemperatur och ställ dom sedan kallt för vidare lagring.
     
  11. Ölet är klart att dricka när den blivit kall men blir bättre om den får stå ytterligare 2 veckor för mognad.

 

Tillvägagångssätt för Muntons Connoisseurs extrakt kit. 


Se också: http://www.muntonshomebrew.com/wp-content/uploads/2014/01/CONNOISSEUR_TRANSLATION_X12.pdf  

 

  1. Desinficera utrustningen (Jäshinken, lock, omrörningsked m.m.) före användning.
     
  2. Placera burken med extrakt i varmt vatten, for att göra extraktet mer lättflytande. Koka upp 3,5 liter vatten
     
  3. Öppna burken och töm extraktet i jäshinken.
     
  4. Tillsett 3,5 liter kokande vatten + 1 kg socker i jäskärlet. 
     
  5. Rör runt tills allt har löst upp sig.
     
  6. Fyll på 17,5 liter kalt vatten (temp som rekommenderad jästemperatur), tills du har 23 liter i jäshinken och rör ordentligt. 
     
  7. Tillsett jästen och rör. OBS! Instruktionen säger "no need to stir", men olbryggning.se rekommenderar rehydrering och att röra in jästen.
     
  8. Fyll nu vatten i jäsröret och fäst det på locket. sätt på locket på jäshinken och se till att det blir tätt.
     
  9. Låt nu vörten stå och jäsa i jämn temperatur. Lägre temperatur än rekommenderat kommer att förlänga jäsningstiden. Jäsning vid högre temperatur än rekommenderat kan försämra kvaliteten (smaken) på ölet. 
     
  10. Efter 4-6 dagar, när det slutat bubbla i jäsröret, mät SG med en hydrometer. Om SG är högre än det uppgivna slutvärdet låter du ölet jäsa ett par dager till innan du mäter igen. När SG är samma vid nästa mätning är ölet färdig utjäst, även om SG är högre en rekommenderat.  
     
  11. Rengör och desinficera flaskor. Använd en desinficerad hävert eller annan flaskfyllare till att fylla flaskorna med öl.
     
  12. Fyll flaskorna men sluta ca 2-3 cm från mynningen. Tillsätt 1 carbonation drop eller ca ½ tesked socker i varje flaska.
     
  13. Sätt på en desinficerad kapsyl. Låt flaskorna stå 2 dagar (dom får gärna stå 4-5 dagar) i rumstemperatur och ställ dom sedan kallt för vidare lagring.
     
  14. Ölet är klart att dricka när den blivit kall men blir bättre om den får stå ytterligare 2 veckor för mognad.

 

Tillvägagångssätt för Muntons Premium extrakt kit. 


Se också: http://www.muntonshomebrew.com/wp-content/uploads/2014/06/Muntons_Premium_full_special_instruction.pdf  

 

  1. Desinficera utrustningen (Jäshinken, lock, omrörningsked m.m.) före användning.
     
  2. Placera burken med extrakt i varmt vatten, for att göra extraktet mer lättflytande. Koka upp 3,5 liter vatten
     
  3. Öppna burken och töm extraktet i jäshinken.
     
  4. Tillsett 3,5 liter kokande vatten + 1 kg socker i jäskärlet. 
     
  5. Rör runt tills allt har löst upp sig.
     
  6. Fyll på 17,5 liter kalt vatten (temp som rekommenderad jästemperatur), tills du har 23 liter i jäshinken och rör ordentligt. 
     
  7. Tillsett jästen och rör. OBS! Instruktionen säger "no need to stir", men olbryggning.se rekommenderar rehydrering och att röra in jästen.
     
  8. Fyll nu vatten i jäsröret och fäst det på locket. sätt på locket på jäshinken och se till att det blir tätt.
     
  9. Låt nu vörten stå och jäsa i jämn temperatur. Lägre temperatur än rekommenderat kommer att förlänga jäsningstiden. Jäsning vid högre temperatur än rekommenderat kan försämra kvaliteten (smaken) på ölet. 
     
  10. Efter 4-6 dagar, när det slutat bubbla i jäsröret, mät SG med en hydrometer. Om SG är högre än det uppgivna slutvärdet låter du ölet jäsa ett par dager till innan du mäter igen. När SG är samma vid nästa mätning är ölet färdig utjäst, även om SG är högre en rekommenderat.  
     
  11. Rengör och desinficera flaskor. Använd en desinficerad hävert eller annan flaskfyllare till att fylla flaskorna med öl.
     
  12. Fyll flaskorna men sluta ca 2-3 cm från mynningen. Tillsätt 1 carbonation drop eller ca ½ tesked socker i varje flaska.
     
  13. Sätt på en desinficerad kapsyl. Låt flaskorna stå 2 dagar (dom får gärna stå 4-5 dagar) i rumstemperatur och ställ dom sedan kallt för vidare lagring.
     
  14. Ölet är klart att dricka när den blivit kall men blir bättre om den får stå ytterligare 2 veckor för mognad.
Varan finns på lager.
Varan är beställd från leverantör och leveransdatumet är bekräftat.
Obekräftat - Kontakta kundcentret på post@amentio.se för förväntat leveransdatum.
Varan måste beställas från leverantör.
Varan befinner sig på fjärrlager
Varan är beställd från leverantör, men leveransdatum är inte bekräftat.
Varorna beställs från vår leverantörs lager.
Obekräftat - Kontakta kundcentret för närmare information.