Information om torrjäst

Här har vi samlat en del teknisk information från de olika leverantörerna av torrjäst. Informationen i tabellerna är kontrollerad och uppdaterad mellan december 2017 och januari 2018.


Uppdatering 20180221 Fermentis har uppdaterat sin hemsida och samtidigt gjort om pdferna med information. Endast länkarna har uppdaterats då information i tabellerna är densamma.

 

Juni 2018: Fermentis går ut med att deras jäst fungerar lika bra oavsett om den rehydreras först eller sprinklas direkt ner i avkyld vört.

Det blir nu upp till var och en att avgöra vad man föredrar. Läs mer här: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/

 

Notera att olika leverantörer anger mängden jäst på något olika sätt därför har vi räknat om mängden till ett spann som fungerar för 25 liter i jäskärlet. Sen påverkar OG och jästemperaturen den faktiska mängden som behövs.

 

 

Fermentis

Produkter: http://fermentis.com/fermentation-solutions/you-create-beer/
Tips & Tricks översikt: http://fermentis.com/tips-n-tricks/for-you-brewers/
Tips & Tricks PDF direktlänk: http://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/09/Brochure_Tips_and_Tricks_GB_web_planche-bd.pdf
Dokument "Make your choice": https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/02/ENGLISH_NEW_Make-a-choice_4p_sanstraits_BD.pdf

 

 

 

ALE-jäst Rek. tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l
SafAle™ HA-18  25 - 35C 97 %   18,0% ABV   100  160  25,0  40,0 
SafAle™ BE-134          18 - 28C 90 % - Ingen data 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ S-04 15 - 20C 75 % + 9,7% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ US-05 18 - 28C 81 % + / - 9,2% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ T-58 15 - 20C 70 % - 9,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ S-33 25 - 29C 70 % - 9,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ WB-06 18 - 24C 86 % - 10,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ K-97 15 - 20C 81 % + 10,4% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ BE-256 15 - 20C 82 % + 11,0% ABV  11,5 50 80 12,5 20,0
            Rek. per hl Per 25 liter

 

LAGER-jäst Rek. tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l
SafLager™ S-23 12 - 15C 82 % + 10,6% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
SafLager™ S-189 12 - 15C 84 % + 10,6% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
SafLager™ W-34/70 12 - 15C 83 % + 10,5% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
            Rek. per hl Per 25 liter

Obs! Vid jäsning med lagerjäst mellan 9°C och 12°C rekommenderas en mängd jäst på 200 till 300 gram per hektoliter.

 

 

Lallemand

Produkter: http://www.lallemandbrewing.com/products/brewing-yeast/
Rehydrering: http://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/09/Rehydration-Ales.pdf
Notera: I dokumentet om rehydrering är detta avgörande ("Crucial").

 

 

ALE-jäst Rek. tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l
Abbaye Belgian Ale 17 - 23C High Med/High 14% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
Belle Saison 15 - 35C High Low 15% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
BRY-97 15 - 22C Med/High High 13% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
London ESB 18 - 22C Medium Low 12% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
Munich Wheat beer 17 - 22C Med/High Low 12% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
Munich Classic Wheat 17 - 22C Med/High Low 9% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
Notingham 10 - 22C High High 14% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
Windsor 15 - 22C Medium Low 9% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
LalBrew New England 15 - 22C Med/High Medium 9% ABV 11.0 100 100 25.0 25,0
            Rek. per hl Per 25 liter

 

LAGER-jäst Rek. tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l
Diamond Lager 10 - 15C High High 13% ABV 11,0 100 200 25,0 50,0
            Rek. per hl Per 25 liter

 

 

Mangrove Jack's

Produkter: https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts
Dokumentation V5 (ref versjon oppgitt siste side): https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V4_MJ_CS_Yeast_Bk_WEB_0cc63515-fd07-4f68-8d16-673b5fb84f75.pdf
Rehydrering: Se sida 3 i dokumentet ovan. Rehydrering är fortsatt rekommenderat, men inget krav.

 

 

ALE-jäst Rek tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk Min g/23l Rek. g/23l Min g/25l Rek. g/25l
M20 Bavarian Wheat 18 - 30C 70 - 75% 2 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M47 Belgian Abbey 18 - 25C 73 - 77% 4 8% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M41 Belgian Ale 18 - 28C 82 - 88% 3 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M31 Belgian Tripel 18 - 28C 82 - 88% 3 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M21 Belgian Wit 18 - 25C 70 - 75% 2 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M15 Empire Ale 18 - 22C 70 - 75% 4 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M29 French Saison 26 - 32C 85 - 90% 3 14% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M36 Liberty Bell Ale 18 - 23C 74 - 78% 4 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M42 New World Str. Ale 16 - 22C 77 - 82% 5 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M44 US West Coast 18 - 23C 77 - 85% 4 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M02 Cider 12 - 28C 95 - 100% 5 12% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
      1=låg/5=hög   OG =< 1.050 OG > 1.050 OG =< 1.050 OG > 1.050
            Rek. per hl Per 25 liter

 

LAGER-jäst Rek tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk Min g/23l Rek. g/23l Min g/25l Rek. g/25l
M76 Bavarian Lager 8 - 14C 75 - 80% 3 ingen data 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M84 Bohemian Lager 10 - 15C 72 - 76% 4 8% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M54 Californian Lager 18 - 20C 77 - 82% 4 8,5% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
            Tmp > 14C Tmp =< 14C Tmp > 14C Tmp =< 14C
                Omräknat per 25/l

 

MJÖD-jäst Rek tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk Min g/23l Rek. g/23l Min g/25l Rek. g/25l
M05 Mead 15 - 30C 95 - 100% 4 18% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
            OG =< 1.100 OG > 1.100 OG =< 1.100 OG > 1.100
                Per 25 liter

 

Som tillägg anger Mangrove Jack's följande information om jäsning och lagringstid

  Rekommenderad tid för jäsning Rekommenderad tid för lagring
Ale 1-2 veckor 2-3 veckor
Strong Ales 2 veckor 2 veckor, längre vid OG > 1.050
Lager ca 3 veckor 5-7 veckor
Bav. Wheat 1-2 veckor 1-2 veckor
Cider 1 vecka 1-2 veckor
Mead 2-4 veckor Inte nödvändigt, men blir bättre med längre lagring
Varan finns på lager.
Varan är beställd från leverantör och leveransdatumet är bekräftat.
Obekräftat - Kontakta kundcentret på post@amentio.se för förväntat leveransdatum.
Varan måste beställas från leverantör.
Varan befinner sig på fjärrlager
Varan är beställd från leverantör, men leveransdatum är inte bekräftat.
Varorna beställs från vår leverantörs lager.
Obekräftat - Kontakta kundcentret för närmare information.