Information om torrjäst
Här har vi samlat en del teknisk information från de olika leverantörerna av torrjäst. Informationen i tabellerna är kontrollerad och uppdaterad mellan december 2017 och januari 2018.
Uppdatering 20180221 Fermentis har uppdaterat sin hemsida och samtidigt gjort om pdferna med information. Endast länkarna har uppdaterats då information i tabellerna är densamma.
Juni 2018: Fermentis går ut med att deras jäst fungerar lika bra oavsett om den rehydreras först eller sprinklas direkt ner i avkyld vört.
Det blir nu upp till var och en att avgöra vad man föredrar. Läs mer här: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/
Notera att olika leverantörer anger mängden jäst på något olika sätt därför har vi räknat om mängden till ett spann som fungerar för 25 liter i jäskärlet. Sen påverkar OG och jästemperaturen den faktiska mängden som behövs.
Fermentis
Produkter: http://fermentis.com/fermentation-solutions/you-create-beer/
Tips & Tricks översikt: http://fermentis.com/tips-n-tricks/for-you-brewers/
Tips & Tricks PDF direktlänk: http://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/09/Brochure_Tips_and_Tricks_GB_web_planche-bd.pdf
Dokument "Make your choice": https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/02/ENGLISH_NEW_Make-a-choice_4p_sanstraits_BD.pdf
ALE-jäst |
Rek. tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
SafAle™ HA-18 |
25 - 35C |
97 % |
- |
18,0% ABV |
|
100 |
160 |
25,0 |
40,0 |
SafAle™ BE-134 |
18 - 28C |
90 % |
- |
Ingen data |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ S-04 |
15 - 20C |
75 % |
+ |
9,7% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ US-05 |
18 - 28C |
81 % |
+ / - |
9,2% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ T-58 |
15 - 20C |
70 % |
- |
9,5% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ S-33 |
25 - 29C |
70 % |
- |
9,5% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ WB-06 |
18 - 24C |
86 % |
- |
10,5% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ K-97 |
15 - 20C |
81 % |
+ |
10,4% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ BE-256 |
15 - 20C |
82 % |
+ |
11,0% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
|
|
|
|
|
|
Rek. per hl |
Per 25 liter |
LAGER-jäst |
Rek. tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
SafLager™ S-23 |
12 - 15C |
82 % |
+ |
10,6% ABV |
11,5 |
80 |
120 |
20,0 |
30,0 |
SafLager™ S-189 |
12 - 15C |
84 % |
+ |
10,6% ABV |
11,5 |
80 |
120 |
20,0 |
30,0 |
SafLager™ W-34/70 |
12 - 15C |
83 % |
+ |
10,5% ABV |
11,5 |
80 |
120 |
20,0 |
30,0 |
|
|
|
|
|
|
Rek. per hl |
Per 25 liter |
Obs! Vid jäsning med lagerjäst mellan 9°C och 12°C rekommenderas en mängd jäst på 200 till 300 gram per hektoliter.
Lallemand
Produkter: http://www.lallemandbrewing.com/products/brewing-yeast/
Rehydrering: http://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/09/Rehydration-Ales.pdf
Notera: I dokumentet om rehydrering är detta avgörande ("Crucial").
ALE-jäst |
Rek. tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
Abbaye Belgian Ale |
17 - 23C |
High |
Med/High |
14% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Belle Saison |
15 - 35C |
High |
Low |
15% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
BRY-97 |
15 - 22C |
Med/High |
High |
13% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
London ESB |
18 - 22C |
Medium |
Low |
12% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Munich Wheat beer |
17 - 22C |
Med/High |
Low |
12% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Munich Classic Wheat |
17 - 22C |
Med/High |
Low |
9% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Notingham |
10 - 22C |
High |
High |
14% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Windsor |
15 - 22C |
Medium |
Low |
9% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
LalBrew New England |
15 - 22C |
Med/High |
Medium |
9% ABV |
11.0 |
100 |
100 |
25.0 |
25,0 |
|
|
|
|
|
|
Rek. per hl |
Per 25 liter |
LAGER-jäst |
Rek. tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
Diamond Lager |
10 - 15C |
High |
High |
13% ABV |
11,0 |
100 |
200 |
25,0 |
50,0 |
|
|
|
|
|
|
Rek. per hl |
Per 25 liter |
Mangrove Jack's
Produkter: https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts
Dokumentation V5 (ref versjon oppgitt siste side): https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V4_MJ_CS_Yeast_Bk_WEB_0cc63515-fd07-4f68-8d16-673b5fb84f75.pdf
Rehydrering: Se sida 3 i dokumentet ovan. Rehydrering är fortsatt rekommenderat, men inget krav.
ALE-jäst |
Rek tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
Min g/23l |
Rek. g/23l |
Min g/25l |
Rek. g/25l |
M20 Bavarian Wheat |
18 - 30C |
70 - 75% |
2 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M47 Belgian Abbey |
18 - 25C |
73 - 77% |
4 |
8% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M41 Belgian Ale |
18 - 28C |
82 - 88% |
3 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M31 Belgian Tripel |
18 - 28C |
82 - 88% |
3 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M21 Belgian Wit |
18 - 25C |
70 - 75% |
2 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M15 Empire Ale |
18 - 22C |
70 - 75% |
4 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M29 French Saison |
26 - 32C |
85 - 90% |
3 |
14% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M36 Liberty Bell Ale |
18 - 23C |
74 - 78% |
4 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M42 New World Str. Ale |
16 - 22C |
77 - 82% |
5 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M44 US West Coast |
18 - 23C |
77 - 85% |
4 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M02 Cider |
12 - 28C |
95 - 100% |
5 |
12% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
|
|
|
1=låg/5=hög |
|
OG =< 1.050 |
OG > 1.050 |
OG =< 1.050 |
OG > 1.050 |
|
|
|
|
|
|
Rek. per hl |
Per 25 liter |
LAGER-jäst |
Rek tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
Min g/23l |
Rek. g/23l |
Min g/25l |
Rek. g/25l |
M76 Bavarian Lager |
8 - 14C |
75 - 80% |
3 |
ingen data |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M84 Bohemian Lager |
10 - 15C |
72 - 76% |
4 |
8% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M54 Californian Lager |
18 - 20C |
77 - 82% |
4 |
8,5% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
|
|
|
|
|
|
Tmp > 14C |
Tmp =< 14C |
Tmp > 14C |
Tmp =< 14C |
|
|
|
|
|
|
|
|
Omräknat per 25/l |
MJÖD-jäst |
Rek tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
Min g/23l |
Rek. g/23l |
Min g/25l |
Rek. g/25l |
M05 Mead |
15 - 30C |
95 - 100% |
4 |
18% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
|
|
|
|
|
|
OG =< 1.100 |
OG > 1.100 |
OG =< 1.100 |
OG > 1.100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Per 25 liter |
Som tillägg anger Mangrove Jack's följande information om jäsning och lagringstid
|
Rekommenderad tid för jäsning |
Rekommenderad tid för lagring |
Ale |
1-2 veckor |
2-3 veckor |
Strong Ales |
2 veckor |
2 veckor, längre vid OG > 1.050 |
Lager |
ca 3 veckor |
5-7 veckor |
Bav. Wheat |
1-2 veckor |
1-2 veckor |
Cider |
1 vecka |
1-2 veckor |
Mead |
2-4 veckor |
Inte nödvändigt, men blir bättre med längre lagring |