Austin IPA är ett resultat av samarbete mellam Lallemand Brewing och Lazarus Brewing Company, ett mikrobryggeri i Austin, Texas.
Receptet är revolutionerande då det används två olika jästtyper! Kveik på låg temperatur tillsammans med Kölsch-jäst ger en IPA med härliga ananas och citrus-smaker och en ren behaglig fyllighet.
"This recipe came out of a collaboration between Lallemand Brewing and Lazarus Brewing, an Austin, Texas craft brewer. This beer was originally supposed to be poured at the 2020 Craft Brewers Conference in San Antonio, Texas and was designed by the Brewmaster of Lazarus Brewing, Matt Couch and Lallemand friends Molly Browning and Eric Dixon. The idea for this beer was to discover how the Voss performs at a lower fermentation temperature and then use the Kolsch yeast to balance flavors and enhance hop biotransformation. Our resulting beer had lovely pineapple and lemon flavors with a very nice soft mouthfeel. We are excited to share our collaboration and a taste of CBC and Texas to you all!"
- Lallemand Brewing
Ölkitet är beräknat för 20 liter till jäsning.
I receptet som följer med är det möjligt att klippa ut etikett anpassad för Bishop Tap Handle!
Stil: Amerikansk Pale Ale
Alkoholprocent: cirka 6,4%. Förväntat OG: cirka 1,059. FG: cirka 1,010
IBU: cirka 35 – moderat bitter. Färg: 10 EBC - halmgul
Innehåller 5,5 kg
krossad malt:
Malt: Pale Ale malt, Pilsnermalt, Vetemalt, Havregryn och Acid malt.
Humle: Columbus, Azacca, Cascade, Centennial och Mosaic
Jäst: Lallemand Voss Kveik och Lallemand Köln Kölsch Style Yeast.*
*Detta ölkit använder 2 typer jäst. Voss Kveik tilsätts först, därefter tillsätts Köln Kölsch en dag senare.
Mäskas på 65°C i 60 minuter. Kokas i 60 minuter. Humlen tilsätts enligt beskrivning på humlepåsarna.
Jäses i cirka 19°C.
Tilsätt 6 gram socker per liter öl när ölet flaskas, och låt kolsyrejäsa i 20-28°C i cirka 14 dagar innan flaskorna förvaras svalt.
Använd ca halva sockermängden vi naturlig kolsyrejäsning på fat.
CO2-volym på fat: ca. 2,5 - Se kolsyretabell här
Link til detaljert beskrivelse og veilledning, A4 utskriftsformat
Länk till receptet i Brewfather
Våra all-grain set med krossad malt är utvecklade och testade av oss och produceras i vår produktionsanläggning i Grimstad, Norge. Vi har kross, blandningsmaskiner och paketeringsmaskiner där vi producerar 60 ölkit per batch. All humle vägs enligt receptet och vakuumpackas i egna påsar så det bara är att klippa upp påsen och tillsätta humlen. Det följer också med torrjäst.
Våra olika ölset har olika innehåll och mängd malt. Det kan därför hända att visst bryggverk inte har plats för all malt. Om du väljer att gå utanför tillverkarens rekommendationer kan du uppleva lägre utbyte (lägre OG) och du kan också drabbas av så kallad «stuck mash» (silen sätter igen och cirkulering/avrinning försvåras.
Här är tillverkarnas egna rekommenderade max maltmängd. Se bruksanvisningen för ditt bryggverk för beräkning av mängden vatten i förhållande till mängden malt.
Robobrew BrewZilla / Digiboil:
- 35L: max 8 kg
- 65L: max 16 kg
Beer Brew:
- 30L: silkar max 8 kg, falskbotten max 9 kg
- 60L: silkar max 15 kg, falskbotten max 16 kg
Grainfather:
- 30L: max 9 kg
- 70L: max 17 kg
Speidel Braumeister:
- modell 10: max 2,8 kg
- modell 20: max 6 kg
- modell 50: max 13 kg
Brewtools:
- B40pro: max 9 kg
- B80pro: max 20 kg
- B150pro: max 35 kg