Kalsiumsulfat (Gypsum) - 500g
Användbart för att tillsätta kalcium om vattnet har låg sulfathalt. Kan användas för att ge humlebeskan en "krispighet" och öka vattnets permanenta hårdhet. Kalciumsulfat används ofta vid bryggning av brittiska och amerikanska öltyper när vattnet är mjukt.
Kalcium (Ca)?
Kalcium är den primära jonen som bestämmer "permanent hårdhet" i vatten. Kalcium spelar flera roller i bryggningsprocessen, inklusive att sänka pH-värdet under mäskning, hjälper till med utfällning av proteiner under kokning, förbättra ölets stabilitet och fungerar som en viktig näringskälla för jäst. Kalciumnivåer i intervallet 100 mg/L är önskvärda, och ett tillskott bör övervägas om din vattenprofil har kalciumnivåer under 50 mg/L. Intervallet 50 mg/L till 150 mg/L är att föredra för bryggning.
Sulfat (SO4)
?Sulfat spelar en viktig roll för att förstärka humlebeskan och ger en torr, krispig och humlig avslutning till välhumlade öl. Sulfat hjälper också till att sänka mäskens pH-värde, men denna effekt är mindre än för karbonater, eftersom sulfat är något alkaliskt. Höga halter av sulfat kan ge en tunn profil vilket generellt är oönskat. Normala nivåer är 10–50 mg/l för lager och pale ale, 30–70 mg/l för de flesta ale och 100–130 mg/l för Wiener- och Dortmunder-stilar. Klassiska Pale ales från Burton on Trent använder koncentrationer så höga som 500 mg/l för att framhäva beskan.