Råvaror

Malt – ölens huvudingrediens

Malt är ölens huvudbeståndsdel och ger förjäsningsbart socker. Malt är spannmål som blivit blötlagt och därefter börjat att gro. När grodden är ungefär lika lång som själva kornet torkas kornet och grodden avlägsnas. Som en del av torkningen blir också malten värmebehandlad så olika grader av färg och smaker framställs. Vi pratar ofta om karamell- choklad- och kaffemalt. Ölets färg, karaktär och smak er ett resultat av olika malt som blandas under bryggprocessen.

 

Humle – ölens kryddor

I Sverige förekommer kommersiell odling av humle i ganska liten utsträckning även fast vi kan se att efterfrågan ökar. Om man tittar på dom varmare breddgraderna som Syd England, mellan-Europa, USA, Nya Zealand, Australien och Sydafrika hittar vi mer optimala västförhållande för humlen. Sol, värme och jordmån bidrar till utveckling av de oljefyllda lupulin-kapslarna, och det är denna olja vi ölbryggare är intresserad av. Den finns mängd olika humletyper, och dessa bidrar med bitterhet och har olika smak och arom, som exempelvis citrus, kåda och tropiska frukter som vi finner i typiska Amerikanska ipor till mer neutrala smaker från ädelhumlor som man känner i tyska lageröl. Variationen är stor, och det är möjligt att brygga allt från Single Hop öl (bara en humlesort), till komplexa öl var flera humletyper är blandade och tillsatta vid olika tidpunkter under bryggprocessen.

 

Jäst – Omvandlar socker till alkohol

Det är vanligt bland bryggare att säga att bryggaren gör vört medans jästen gör ölet. Och det stämmer i stor grad. Renhållning (eller avsaknad av den), temperatur under mäskning ger olika sockerarter och jästemperatur är några av de många faktorerna som spelar in på slutresultatet. Men låt dig inte skrämmas: du gör gott öl genom att låta din vört jäsa i normal rumstemperatur (20C) med. Vi som bryggare har en mängd jäststammar och typer vi kan välja mellan och där jästen kan vara väldigt nischad och passa för en speciell öl-typ, eller dom kan vara generella som passar till en mängd olika typer. Det finns både torr och fräsk jäst. Torrjäst är ofta det enklast och rimligast att att användas för många hembryggare, och används ofta också av kommersiella bryggerier.

 

Tillsatser – för det lilla extra

Enligt den tyska renhetslagen (från 1516) var det bara malt, humle och vatten som skulle användas vid bryggning av öl. Idag finns det en mängd tillsatser om sträcker sig från belgiskt kandisocker mjölksocker och andra sockertyper, till fruktpuréer, skal från olika typer av apelsiner, lakritsrot, blommor, kryddor, ekflisor osv. som hembryggaren kan tillsätta i ölet för att få fram nya smaker. Prova exempelvis några espresso shots i jäshinken nästa gång du gör en stout.  

Admiral 100 g 12,2% alfasyra
Köp
59 SEK
20+
Admiral 2022 5 kg 12,2%  alfasyra
Köp
1 624 SEK
2
Ahtanum 100 g 3-5% alfasyra
Köp
84 SEK
20+
Altus 2022 100 g 15,4% alfasyra
Köp
79 SEK
10
American Ale Wyeast 1056
Köp
159 SEK
7
American Ale II Wyeast 1272
Köp
159 SEK
2
American Honey Malt 50 EBC - Briess
Välj
Från 65 SEK
20+
Amigase Mega L 15 ml
Köp
57 SEK
18