Kalciumkarbonat (Krita) - 500 g CaCO3 kalk/krita

Kalciumkarbonat (Krita) - 500 g

CaCO3 kalk/krita

Artikelnummer: 108718
Kalciumkarbonat CaCO3 (krita) - 500 g
Ökar alkaliniteten och pH i mäsken Kalciumkarbonat, även känt som krita, är lämpligt för att brygga mörka öl, som kräver en CO3-koncentration på minst 150 ppm. Det används för att öka alkaliniteten (residual alkalinity) i bryggvattnet samt höja mäskens pH. Kan tillsättas direkt i mäskvattnet eller bryggvattnet. Tillsätts bäst innan du tillsätter malten.
54 SEK
-+
20+i lager
BeskrivningTeknisk infoAlternativSupportRecensioner
Beskrivning

Kalciumkarbonat CaCO3 (krita) - 500 g
Ökar alkaliniteten och pH i mäsken Kalciumkarbonat, även känt som krita, är lämpligt för att brygga mörka öl, som kräver en CO3-koncentration på minst 150 ppm. Det används för att öka alkaliniteten (residual alkalinity) i bryggvattnet samt höja mäskens pH. Kan tillsättas direkt i mäskvattnet eller bryggvattnet. Tillsätts bäst innan du tillsätter malten.

 

1 gram CaCO3 per liter vatten bidrar med: 400 ppm Ca2 och 600 ppm total alkalinitet som CaCO3

 

Kalcium (Ca)
Kalcium är den primära jonen som bestämmer "permanent hårdhet" i vatten. Kalcium spelar flera roller i bryggningsprocessen, inklusive att sänka pH-värdet under mäskning, hjälper till med utfällning av proteiner under kokning, förbättra ölets stabilitet och fungerar som en viktig näringskälla för jäst. Kalciumnivåer i intervallet 100 mg/L är önskvärda, och ett tillskott bör övervägas om din vattenprofil har kalciumnivåer under 50 mg/L. Intervallet 50 mg/L till 150 mg/L är att föredra för bryggning.

 

Karbonat och bikarbonat (CO3 och HCO3)
Karbonat anses vara den viktigaste jonen för helkornsbryggning. Karbonat (eller bikarbonat), uttryckt som "total alkalinitet" i många vattenrapporter, är den jon som bestämmer mäskens surhet. Det är också den primära avgörande faktorn för nivån av "tillfällig hårdhet" i vattnet. Om karbonatnivåerna är för låga blir mäsken för sur, särskilt när man använder mörkare malter (som har högre surhet). Om karbonatnivåerna är för höga blir mäskeffektiviteten lidande. Rekommenderade nivåer är 25-50 mg/L för ljusa öl och 100-300 mg/L för mörkare öl. Observera att bikarbonater och tillfällig hårdhet kan minskas genom att förkoka vattnet – fällningen som bildas efter kokning är huvudsakligen bikarbonat.

Teknisk info

Produktinformasjon

Användningsområde
  • Cider
  • Öl


Alternativ
Support
Recensioner