Festbier Märzen serveras i stora mängder på oktoberfest i München var år. En tysk lager med moderat maltprägel. Bryggs traditionellt i mars och serveras i oktober.
Beräknat för 20 liter till jäsning.
I receptarket som medföljer är det möjligt att klippa ut färdig etikett anpassad för Bishop Tap Handle!
Stil: Märzen
Alkoholprocent: cirka 5,8%
Förväntat OG: cirka 1,056. FG: cirka 1,012
IBU: cirka 21 – moderat bitter. Färg: 12 EBC - gyllengul
Innehåller 5,3 kg
krossad
malt.
Malt: Pilsnermalt, Mörk munich-malt, ljus karamellmalt
Humle: Magnum och Mittelfrüh
Jäst: Fermentis S-189
Mäskas på 66°C i 60 minuter. Kokas i 60 minuter. Humlen tillsätts enligt beskrivning på humlepåsarna.
Jäses i cirka 10-12°C. Om du bara kan jäsa vid högre temperatur rekommenderar vi att du köper till en annan jäst, till exempel Mangrove Jack's M54 (18°C) eller Lallemand Voss Kveik (20-22°C).
Tilsätt 6 gram socker per liter öl när ölet flaskas och låt kolsyrejäsa i 20-28°C i cirka 14 dagar innan de förvaras svalt.
CO2-volym på fat: ca. 2,5 - Se kolsyretabell här
Länk till detaljerad beskrining och vägledning, A4 utskriftsformat (norska)
Länk till receptet i Brewfather
Alla våra All-Grain ölset är utvecklade och producerade vid i vår produktionsanläggning i Grimstad, i södra Norge.
Här har vi blandningmaskiner, kross och pckningsmaskiner där vi packar cirka 60 ölset per batch. All humle vägs enligt var tillsättningstillfälle enligt receptet och vacuumpackas i ljustäta påsar för bästa hållbarhet, så att det bara är att klippa upp påsen för var tillsättningstillfälle. Det medföljer också torrjäst enligt tillverkarens rekommendation.
Malten vägs upp enligt receptet för att därefter blandas ordentligt innnan den krossas och går vidare till våg och packningsmaskin. I packningsmaskinen sugs den mesta luften ur påsen med malt, för böättre hållbarhet. Slutligen packas allt i kartongen.
Krossen krossar malten så att den passar till de flestea bryggverk på marknaden, där den nyttjas maltpipa eller falskbotten. Krossningsgraden passar också om du brygger med mäskpåse (BIAB = Brew in a Bag). Utbytet vi uppger, dvs 72%, är utfall vid brygging på Beer Brew 30. Utbytet du själv uppnår kommer att bero av din utrustning och bryggteknik. Drför kan ett exakt OG inte garanteras.
Våra olika ölset har olika mängd malt. Kontrollera att ditt bryggverk klarar den mängd malt som rekommenderas. OM du använder mer malt än tillverkarens rekommenderade maxmängd riskerar du lägre utbyte och så kallad «stuck mash» (silen sätts igen och cirkulering blir svår).
Här är producenternas egna rekommenderade maltmängder. Se ditt bryggverks manual.
Robobrew BrewZilla / Digiboil:
-
35L: max 8 kg
-
65L: max 16 kg
Beer Brew:
-
30L: maltpipa max 8 kg, falskbotten max 9 kg
-
60L: maltpipa max 15 kg, falskbotten max 16 kg
Grainfather:
-
30L: max 9 kg
-
70L: max 17 kg
Speidel Braumeister:
-
modell 10: max 2,8 kg
-
modell 20: max 6 kg
-
modell 50: max 13 kg
Brewtools:
-
B40pro: max 9 kg
-
B80pro: max 20 kg
-
B150pro: max 35 kg