Øksebrygg Barleywine är ett starkt och balanserat öl, med god malttyngd utöver fruktighet från humle och Ebbegården Kveik från norska Kveik Yeastery!
Barleywine är ett öl som lämpar sig för lagring, både med och utan ekkuber, ekflis eller på ekfat. Detta ölset är en kombination mellan engelskt och amerikanskt barleywine, men det har också fruktigheten från norsk gårdsjäst - Kveik. #09 Ebbegarden från Stordalen i Møre och Romsdal.
Øksebrygg Barleywine är en ingång till att brygga stora öl. Tanken bakom ölsetet är att få en enkel väg in i en helt ny värld och möjligheten att verkligen utforska och experimentera. Detta är ett kit som passar de flesta bryggverk, det har 7,5 kilo malt och 1 kilo DME, för att uppnå 10% alkohol.
Ölsetet har tagits fram i samarbete med Huldrevatn - En norsk brewtuber med fokus på att bygga och brygga själv, men också radikal användning av yxa. Huldrevatn är också känd för att vara en entusiast för barleywine och fatlagring. Länk till Huldrevatn på YouTube.
Huldrevatn har också föreslagit ytterligare produkter som kommer att sätta pricken över i:et. Såsom ekkuber och vax till flaskorna. Se rekommenderade tillbehör lite längre ner på sidan.
Ölsetet är designat för 20L för jäsning.
I receptbladet som följer med går det att klippa ut en färdig etikett till Bishop Tap Handle!
Stil: Barleywine
Alkoholprocent: ca. 10,0 %.
Förväntat OG: ca. 1 098.
FG: cirka 1 022
IBU: ca. 43 – över medelbeska.
Färg: 28 EBC - kopparfärgad
Innehåller 7,5 kg krossad malt:
Malt: Maris Otter, Cara 150 och Cara 300
Humle: Galaxy
Övrigt: 1 kg ljus spraymalt
Jäst: Kveik Yeastery K.9 Ebbegaarden Kveik
Mäska i 64°C i 90 minuter. Koka i 120 minuter. Humlen tillsätts enligt beskrivningen på humlepåsarna.
Jäs i ca. 25°C.
Tillsätt 4 g socker per liter öl när ölet tappas på flaska, och låt kolsyras vid 20-28°C i ca 14 dager innan ölet ställs kallt.
CO2 volym på fat: ca 1,7 - Se Co2-tabell här
Länk till detaljerad beskrivning och vägledning, A4 utskriftsformat
Länk till receptet i Brewfather